MENY

POPULÆRE STEDER
 TYRKIA

* FERIE i TYRKIA

* KART TYRKIA

* ISTANBUL

* KAPPADOKIA

* PAMUKKALE

* CIRALI/ OLYMPOS

* ANTALYA

* KALEKÖY/ KEKOVA

* DALYAN

* BODRUM

* RUNDTURER

* OM OSS

Solnedgang_Alanya;Tyrkia

Guide Ferie_i_Tyrkia_anbefalinger

Ferieguide i Tyrkia anbefalinger:

RUNDTUR KAPPADOKIA

DAG 1 KAPPADOKIA TUR

Vi startet turen tidlig på morgenen fra  Alanya via Kizilagac til Konya. Den første delen av turen var fantastisk- her kjørte vi  over TAURUSFJELLENE - meget grønt, flott utsikt og mange små  landsbyer. Veien ( D 695)  gikk opp og ned gjennom daler og over topper, og holdt god standard- minst 3 filer. Mange testopp langs ruten.


Taurusfjellene Tyrkia
    
Taurusfjellene Tyrkia   

Taurusfjellene Tyrkia

Da vi kom ned på høyslettene på den andre siden av fjellkjeden, ble naturen mer ensformig etterhvert- spesielt etter vi passerte  Konya- endeløse rette strekninger med flatt høyslettelandskap. Høyslettene ligger  på ca  1000 m o h. Deler av området ligger langs Silkeveien, og det er  mange " han"er - gamle skysstasjoner  langs strekningen. Nå heter veien D 300.


Høyslettene Konya

  
Sultanhan Tyrkia

Vi stanset ved den mest kjente SULTANHAN , men ble skuffet. Man kunne ha gjort så mye ut av stedet, men her var gjort intet. Alarahan ved Avsallar er i mye bedre shape...


Sultanhan Tyrkia
   
      Sultanhan Tyrkia

På ettermiddagen kom vi endelig fram til Kappadokiaområdet. Vi ville se en av de underjordiske byene og stoppet i


 

KAYMAKLI - en av de store underjordiske byene i området.

Den ligger ca  19 km sydover fra Nevsehir.

 Kaymakli Kappadokia      

Det er en merkelig følelse å gå krokrygget  nedover i trange ganger inne i bakken. At det virelig har bodd folk  her i flerfoldige tusener av år... Takhøyden er varierende, så noen steder kan man rette seg opp. Det er ventilasjon i byen, men luften er noe  "gromset".


Den underjordiske byen er på  8 etasjer, men kun 4 av dem er åpne pr idag for besøkende.


Les mere om Kaymakli her og se flere bilder

Kaymakli underjordisk by Kappadokia 

Etter å ha besøkt Kaymakli- både den underjordiske og den nye byen på toppen, var vi utalmodige til å komme til selve kjerneområdet i KAPPADOKIA - alt innenfor området  UCHISAR- AVANOS - URGÜP.

Uchisar utsikt Kappadokia

Vi så borgen i UCHISAR på lang avstand- den reiste seg flott i landskapet. Vi tok en liten stopp her for å beundre den  i den sene ettermiddagssolen, og la planer om å bestige den en annen dag, noe vi faktisk aldri rakk !  Fra bunn av borgen fikk vi også den flotte utsikten over selve Kappadokiaområdet. Den tok nesten pusten fra meg.  Vi ble mer og mer begeisret for stedet, dess lenger inn vi kom. Göreme med sine store steinhus,  Red Valley i nå nærmest kveldsol... Vi slukte alt.

  

Uchisar Kappadokia 

CAVUSIN KAPPADOKIA

Hotellet, som vi hadde forhåndbestilt, lå i  CAVUSIN - en liten hyggelig landsby ca 3 km nord for Göreme.
Hotellet heter PHOKAS CAVE SUITES, og har 12 rom- de fleste av dem bygget inn i grottene.
Og meget lukseriøse!

Phoka Cave Hotel Cavusin Kappadokia   Phoka Cave Hotel Cavusin Kappadokia

Phoka Cave Hotel Cavusin Kappadokia

   Phoka Cave Hotel Cavusin Kappadokia

Det var ikke alle restauranter i byen som var åpne , men vi spiste på en meget hyggelig en  som heter
 Seyyah Han like ved hotellet. God grei mat og hyggelig atmosfære.

      Phoka Cave Hotel Cavusin Kappadokia

SOLNEDGANG FRA HOTELLET

  

Litt mere info og bilder fra PHOKAS CAVE SIUTES finner du her

 

DAG 2 KAPPADOKIA
Rundtur i området - bli kjent!

 

Bor du i Cavusin må du stå opp klokken 6 ihvertfall en morgen- vi gjorde det alle morgene. Da kommer nemmelig ballongene opp rett bak hotellet- de begynner såvidt før solen  begynner å skimtes. Det er et mektig syn å stå på toppen av platået  over hotellet, og se utover flere av dalene- og det er fylt opp av ballonger både høyt og lavt. Det er  helt stille, og det eneste man hører er hvesingen fra ballongene  når de får varm luft. 

Her kan du  lese mere om ballongturer og se flere bilder

  

  

Soloppgang på den andre siden av dalen med fullmåne !

Ballongtur Kappadokia 

Ballongtur Kappadokia 

Fra Cavusin ser du i  tillegg til ballongene , fjell og steinformasjonene på den andre siden av  dalen ,
 farget av morgensolen.

Etter en deilig frokostbuffet, bestemte vi oss å dra på en rundttur rundt i kjreneområdet av Kappadokia,
 for å bli bedre kjent. Det er  ikke stort, men utrolig variasjon- noe vi lærte senere på dagen ! :-)
Bare se på bildene fra hvert sted !

CAVUCIN

Cavusin Kappadokia Tyrkia

Cavusin er en liten landsby som ligger ved veien mellom Goreme og Avanos. Pr 2015 var det 647 innbyggere i denne lille byen. Inntil 1920 tallet hadde byen en blandet befolkning, muslimer og kristne ortodokse familier.

Cavusin består av en gammel Gresk del og en ny del. Den Greske delen har vært utsatt for jordskjelv så sent som i 1963, men enkelte boliger er bebolige. Her kan du kjøpe din egen grotte og gjøre den om til bolig, men det finnes regler for dette. Etter jordskjelvet ble gamlebyen evakuert og innbyggerne flyttet noe lenger ned mot slettene. Den gamle og nye delen er nå vokst sammen igjen.

Cavusin Kappadokia

Den gamle delen ligger opp mot en høy klippekant som er gjennomhullet av boliger. På toppen finner du den nest eldste kirken i Kappadokia, St. John the Baptist fra det 5. århundre. For å komme opp hit må du balansere utover på klippen, men du har en fantastisk utsikt J. På nedsiden av klippen finner du også en kirke som står på UNESCOs verdensarv liste.

Cavusin har noen meget flotte grottehoteller og ligger meget godt plassert med tanke på utflukter. Hver morgen stiger det opp inntil 100 ballonger over byen. Dette er litt av en opplevelse når ballongene kommer like over hodet på deg når du står på hotell balkongen J. Like ved har du Love Valley, Red Valley, Pasabaglari, Zelve Valley med mer.

Se flere bilder her fra Cavusin

Cavusin gamle by Kappadokia Tyrkia

 

PASABAGI

Pasabagi Kappadokia Tyrkia 

Pasabagi Kappadokia  

 

 Paşabağı Kappadokia. Fantastisk. Åge besøkte alle 3 etasjer i et av disse husene. Mye klatring,så jeg måtte holde kameraene.

Pasabagi ligger langs veien mellom Cavusin og Avanos ca 1 km nord for Cavusin. Stedet er godt merket og synlig fra veien. På Tyrkisk betyr Pasabaglari ”Pasas Vingård”. I Bysantisk tid ble det startet med druedyrking og vinproduksjon i denne dalen. Du vil fremdeles se vinranker her og mange andre steder i Cappadocia. Vin fra Cappadocia skal være meget bra 

 Stedet er berømt for sine ”sopper” som inneholder kirker, boliger, fjøs og andre rom. Her finner du også ”sopper” med tre topper . I en av disse ”soppene” med tre hatter ble det laget et kapell for St. Simon og et oppholdsrom for en eremitt. Inngangen er merket med kors. Her levde også St. Simon som eremitt på toppen av en 15 meter høy ”sopp” og hadde kun kontakt med de som kom med mat og drikke til ham. Denne informasjonen er hentet fra http://www.goreme.com/pasabag.php.

Byen er også kjent som Munkenes dal. Her levde og bodde det munker som levde isolert fra omverdenen. De hogde ut boligrom inne i ”soppene”, dagligrom, soverom med senger i stein, ildsteder m.m.

Se flere bilder her fra Pasabagi

Pasabagi Kappadokia 

ZELVE friluftsmuseum

Zelve Open air museum Kappadokia 

  
Så gikk turen videre til friluftsmuseet i Zelve. Stort område med valg av 3 typer stier - den lengste på 1 km, som vi tok. En helt annen type stein enn i Paşbağı. Mange flotte kirker , hus og for ikke snakke om utsikten.

I denne fantastiske hulebyen, mellom Goreme og Avanos, levde en av de største befolkningsgruppene i området. Dette var en gruppe av kristne og muslimer som bodde sammen i ro og fordraglighet. I 1924 måtte de kristne forlate dalen på grunn av utveksling av minoritetsgrupper mellom Hellas og Tyrkia. På 50 tallet ble den muslimske befolkningen tvunget til å flytte pga jordskjelvfare. De forlot området og bygde en ny og morderne landsby som ble kalt Yeni Zelve (Nye Zelve) 2 km fra den oprinnelige Zelve. Byens nåværende navn er Aktepe.

Zelve open air museum Kapppadokia

For bare 60 år siden bodde det faktisk mennesker i denne byen. I dag ligger Zelve tom og forlatt overlatt til naturen og turistene J Men her fører tankene lett til Flintstone og Bedrock City J.

Det tar ca 2 timer for en med god kondis å gå gjennom byen som innholder de eldste eksemplene på Kappadokyas arkitektur og religiøse malerier.

Her som alle andre steder, vær godt skodd. Gode joggesko er et must når du skal gå i ulendt terreng og klatre i huler og tuneller J.

 Se flere bilder av Zelve her

Zelve Open air museum Kappadokia

 

DEVRENT VALLEY

Dette er en dal helt uten huler, kirker og Romerske borger som mange av de andre dalene. Så hva gjør den så spesiell, jo månelandskapet!  

Dalen har mange forskjellige klippeformasjoner som med litt fantasi kan se ut som dyrefigurer. Enkelt kan du se bl.a. en kamel, seler og en delfin. Med litt ekstra fantasi kan du se mye mer. Det er som å se på skyformasjoner og danne seg sine egne bilder J

Devrent Valley- se bilder her

 

UTKANTEN AV URGÜP

Urgup Kappadokia Tyrkia

 

     

SUNSET POINT ved  ORTAHISAR

Sunsetpoint Kappadokia

  

Sunset point ligger ved starten av Red Valley, og er  merket fra hovedveien D 302  ved  Ortahisar.
Her kan man starte en flott vandring ned gjennom Red Valley, eller bare gå ned den første delen, og ta en titt på gamlekirker og vingårder som ligger der. Fantastisk utsikt over Kappadokia området.


Sunsetpoint Kappadokia

På kveldene er  dette et  yndet  møtested for å se på solnedgangen, som gir fantastisk  fargespill over fjellformasjonene. Selve solnedgangen er også flott. Men her bør man møte opp en halv tiil en time før solnedgang, ihvertfall hvis man ønsker en sitteplass på en av de hyggelige kafeene på stedet- med direkte utsikt til alt. Og fargene før solnedgang er  også  verdt det !

 

Flere bilder fra SUNSETPOINT- BÅDE DAG OG SOLNEDGANG

Sunsetpoint kappadokia

 

GÖREME

 

   Goreme Kappadokia Tyrkia 

Göreme fikk vi kun tid til en liten titt på idag. Her kommer vi tilbake til.

I dag så vi solnedgangen fra  PASABAGI

Solnedgang Kappadokia Pasabagi
Midt i solnedgangen er det en rytter på hvit hest på toppen av platået. Du ser han som en liten prikk her :-)

Pasabagi Kappadokia  

Her lønner det  seg også å være litt før solen går ned pga gløden i  steinene rett før solen går ned ! :-)

Se flere bilder  her

Pasabagi Kappadokia

DAG 3

Vandring og daler i Kappadokia.

 

Kappadokia ballonger

Kappadokia ballonger   Kappadokia ballonger

 

 

RED VALLEY and ROSE VALLEY

Red and Rose Valley Kappadokia Tyrkia 

 

Red/Rose Valley strekker seg mellom Aktepe Hill og Cavusin. Aktepe Hill er et yndet utfartssted
hvor du har  en fantastisk utsikt og solnedgang over Red og Rose Valley. Start ved Aktepe hill,

et er en litt bratt nedstigning den første delen. Det er bedre å starte med en nedstigning
 enn å avslutte med en bratt og kronglette stigning
J Løypene er ca 4 til 5 km,
 regn med 2 til 4 timer, det er mye og se på underveis
J.

Når du kommer ned i dalen så er løypene lette og gå, og godt merket.

    Red and Rose valley

 

Du har 3 løypevalg

Rute 1 er merket Gulludere 1, avstand til Cavusin ca 5 km. Hvis du tar denne turen kan du besøke noen
av de mest interessante hulekirkene i området og du har den beste utsikten over de nærmeste dalene.

Rute 2 er merket Gulludere 2, avstandtil Cavusin er ca 5 km. Dette er også en flott tur som tar deg innom kirkene  men du har ikke den flotte utsikten fordi denne ruten går lavere nede i dalen.

Rute 3 er merket Kizilcukur, avstand til Cavusin er ca 4,2 km. Denne ruten er den enkleste og mest brukte.
Dette er også en flott og enkel tur hvor du ikke ser mange av kirkene.
Du mister også mye av utsikten fordi ruten går nede i dalen. Men det er en flott tur som vi selv har gått
J

Disse turene tar mellom 2 og 4 timer J

 

Red and Rose Valley Kappadokia 

   Red and Rose valley Kappadokia

Rose and Red Valley er delt inn i flere mindre daler:
Gulludere, Kizilcukur, Meskendir and Zindanonu Valleys

Rose and Red Valley er meget flotte med sine klippefarger i rødt og rosa.
Fargeintensiteten varier med lysforhold, værforhold, tid på døgnet og årstid.

Se mange flere bilder fra Red and Rose Valley her !

 

Pink Valley Kappadokia 

 

 

LOVE VALLEY

Love Valley Kappadokia 

Love valley går mellom Uchisar og Cavusin. Dette er en forholdsvis enkel løype å gå, med god merking.
Fra start til slutt er det ca 4 km. Tidsbruk ca 2 til 3 timer.

Det Tyrkiske navnet på dalen er Bagildere.

Dette er en meget flott tur og det er først ved Cavusin, den nordre delen,
du virkelig ser hvorfor dalen blir kalt Love Valley !

Se flere bilder fra Love Valley her

 Love Valley Kappadokia

   Love Valley Kappadokia Tyrkia

 

PIGEON VALLEY

Pigeon Valley Kappadokia Goreme

Pigeon Valley, eller Due dalen, ligger mellom Goreme og Uchisar. Du kan velge mellom 2 ruter er en på ca 6 km, og en på ca 3 km. Den korte ruten stopper ved begynelsen av Uchisar, mens den andre passerer Uchisar. Dette er en forholdsvis enkel løype !

 Det Tyrkiske navnet på dalen er: Güvercinlik vadisi. I Goreme følger du skiltingen langs hovedgaten opp til Kaya hotell hvor ruten starter.


Turen gjennom dalen gir deg en flott naturopplevelse med en rute som går igjennom flotte klippeformasjoner, håndlagde tunneler og huler.

Navnet på dalen kommer av de mange dueslagene som lokalbefolkningen hadde i dette området. Duene legger/la igjen mengder med gjødsel som ble/blir brukt til gjødsling av markene. Dalen er også kjent for sine mange hvite klipper !

Se flere bilder her

Pigeon Valley Kappadokia

   Piggeon Valley Kappadokia Tyrkia

 

SOLNEDGANG VED SUNSET POINT

Solnedgang Sunset point 

Helt fantastisk og god  stemning ! Se flere bilder her !

Sunset point Kappadokia Tyrkia

  


DAG  4
GÖREME og AVANOS

I dag var det  byenes dag og vi tok også  turen til Göreme friluftsmuseum

Ballong Kappadokia Tyrkia 

Dagens ballongbilder fra hotellet

 

   

Soloppgang fra  terrassen på Phokas Cave Suites

 

GÖREME OPEN AIR MUSEUM

Göreme Open Air museum Kappadokia 

  

Goreme frilufts museum er et stort klosterkompleks med kirker ca 15 min gange fra Goreme sentrum.
Stedet er oppført på UNESCOsverdensarv liste. Her finner du mange kirker med flotte freskomalerier.
De fleste kirkene er fra 10, 11, og 12 århundre. 

På andre siden av veien for inngangen til museet finner du et nonnekloster på 6 – 7 etasjer i en klippe.
Her ligger det en kirke i tredje etasje som nåes via en tunell. 

Buckle (Tokali) Church, ligger ca 50 meter utenfor inngangen til museet. Samme billett kan brukes.
Mange fresko malerier fra Jesus barndom og livet til St. Basil.

 Inne på området finner du følgende kirker:

  • St. Barbara, malerier

  • Apple (Elmali) Church, unike fresno malerier

  • Snake (Yilanli) Church

  • Dark Church (Karanlik Kilise, fresno malerier

  • Carikli (Sandals) Church

 

Mange turister, mye kø. ..

Er nok en must for mange å se- men personlig synnes jeg ikke det  var  verdt det - så mye annet 
flott å se andre steder av samme slag - dog er  frescoene bedre bevart her...

Se flere bilder  her fra Göreme friluftsmuseum

Göreme open air museum Kappadokia Tyrkia

 Fra Open Air Museum  mot Göreme- eller motsatt

 

I området mellom Göreme og  Göreme open Air Museum, er det flere ransher og flott natur.
Anbefaler å gå denne turen- ihvertfall en vei!

Se flere bilder her

 

 

 

 

GÖREME BY

Göreme Kappadokia Tyrkia 

Goreme er en by med ca 2120 innbyggere pr 2015. Byen er en av hovedbyene for turisme Kappadokia
og ligger flott plassert i forhold til alle attraksjonene i området. Her finner du en miks av hoteller, hus og restauranter som er bygget inn i huler og vanlige hus, hoteller, restauranter osv.
Flintstone navnet finner du ofte her, ikke helt uten grunn
J

 Goreme har vært befolket siden Hitittene mellom 1800 og 1200 før Kristus.

Fra Göreme har du  en flott gangtur opp til friluftsmusset- mye å se underveis.
Stedet er  også utgangspunkt for Pigeon Valley.
På bildet  over ser  du  Göreme med Red valley  i  bakgrunnen

Goreme Kappadokia

Flere bilder  fra Göreme her

Goreme Kappadokia  

Goreme Kappadokia 

   Göreme Kappadokia Tyrkia

              Göreme Kappadokia

 

 

AVANOS -  Keramikk, tepper og vin

Avanos 

Avanos Tyrkia Kappadokia      Avanos Kappadokia keramikk Tyrkia  

 Avanos Kappadokia keramikk Tyrkia

Avanos ligger ved Tyrkias lengste elv, Kızılırmak (Red River). Det antikke navnet på Avanos er
Venessa og byen er, og var, kjent for sine keramiske verksteder. Byen har vært kjent for sin
keramikk siden Hittitenes tid. Dette synes godt i bybildet.

En av byens beboere fortalte oss at ble du  født i Avanos, så måtte alle  jenter lære seg å knytte
 tepper og alle gutter  lage keramikk. Hvis ikke ble du  kastet ut av byen.
Dette er  nok noen år siden nå, men  alikevel mye sant i. Keramikken blir også håndmalt på stedet.

Avanos Kappadokia 

 

Byen har også sin gamleby med grotter hvor det fremdeles bor mennesker og blir drevet forretninger. Langs elven er det en fin promenade med hyggelige restauranter og kafeer. Her finner du faktisk også noe så unikt som gondoler som kan ta deg på en romantisk elvetur

Avanos Kappadokia 

 Innbyggere pr 2015 13.533 i sentrum.

Se flere bilder  far Avanos her

Avanos Kappadokia 

 

DAG 5 - hjem igjen ...

Da var siste dagen kommet og vi sitter for siste gang på terrassen foran rommet vårt og ser på ballongene.
I dag ble vi dog overasket av noen som  kom så nær- rett over oss. De ønsket oss GOD MORGEN.
Vi kunne nesten ta på dem.

Ballongtur Kappadokia Tyrkia 

Og jammen kom det ikke en til , rett på utsiden.

Ballongtur Kappadokia Tyrkia 

 

 

UCHISAR

Uchisar Kappadokia Tyrkia 

Uchisar Kappadokia Tyrkia  

Uchisar fikk vi ikke mye tid til å beøke. Den er utgangspunkt for både Love og Pigeon Valley, og har en flott gammel borg. Men vi gikk litt rundt i  de trange hyggelige gatene rett rundt borgen før vi måtte forlate Kappadokia for denne gang: Borgen var ikke åpnet enda, så det får bli en annen gang !

Uchisar Kappadokia Tyrkia

Uchisar er en liten landsby som ligger opp mot en gammel klippeborg. Byen ligger på det høyeste punktet i Cappadokia. Fra toppen har du en fantastisk utsikt over områdene rundt og Cappadokias høyeste fjell, Erciyes 3917 meter, med sin snødekte topp. Borgklippen er full av tidligere boliger som er forbundet med hverandre i form av trapper, tunneler og passasjer. Noen blir av disse rommene/boligene blir den dag i dag brukt av lokalbefolkningen. Byen hadde i 2015 3.833 innbyggere.

 Ca 36 hoteller og pensjonater. Ca 20 kafeer og restauranter.

 Ved Uchisar finner du også den sydlige inngangen til Love Valley.
Det er en fin tur og gå herfra og til Cavusin. Da får du med deg hele Love Valley
J

 Ved Uchisar  har du  dessuten den søndre  inngangen til Pigeon Valley , som tar deg til Göreme

 

Uchisar Kappadokia Tyrkia  

 

KONYA i regn og vindstorm

 

  

Vi hadde intensjon om å se Konya på veien hjem, men ble overasket av en skikkelig storm.
Så dette var alt vi fikk med oss, før vinden nesten  sendte oss av gårde...

  


TAURUSFJELLENE

Taurusfjellene Tyrkia 

  

Vi stoppet på flere  små steder oppe i Taurusfjellene  før vi satte nesen hjemmover til Alanya igjen !

Dette har vært en flott tur vi ikke vil glemme, og vi kommer helt sikkert til å reise tilbake.

 


Retur til hovedside

KAPPADOKIADet er ulovlig å kopiere både innhold og bilder  annet enn til privat bruk.
Ved bruk av innhold og  bilder skal Elisabeth Bruheim krediteres.© 2017 copyright Alanyainvest v/ Elisabeth Bruheim

Ansvarlig_Kontaktinfo_ferie_i_Tyrkia